Wat is nu eigenlijk de toegevoegde waarde van een trainingsacteur? Om het gedrag van een deelnemer te kunnen veranderen, is het belangrijk dat diegene inzicht krijgt in het effect van zijn of haar gedrag op de ander. Als trainingsacteur zet ik op een geloofwaardige manier het gedrag neer waar de deelnemer moeite mee heeft. Hierbij houd ik rekening met het niveau van de deelnemer, met diens leerdoel en met de context van de training. De deelnemer kan zo direct ervaren hoe er op zijn of haar gedrag wordt gereageerd.
Tijdens het rollenspel en ook daarna in de feedback wordt duidelijk wat ik als personage in de simulatie ervaar, en welk gedrag van de deelnemer daarvoor heeft gezorgd. Dit helpt de deelnemer te ontdekken wat werkt en wat niet. Ik geloof echt dat leren door zelf te ervaren de meest effectieve manier van leren is. Soms kan dat best spannend zijn, vooral met collega’s erbij. Daarom zorg ik voor een veilige oefenomgeving en maak ik het rollenspel zo laagdrempelig mogelijk, waarbij ook handvaten worden gegeven om met de eigen spanning om te gaan.
Kan een collega of de trainer dat niet doen?
Als trainingsacteur zet ik niet alleen een bepaald gedrag neer, maar kan ik ook spelen met de beleving, de motieven en gedachten die bij dat gedrag horen. Bovendien kan ik als trainingsacteur achteraf vaak beter afstand nemen om zinvolle feedback te geven dan een collega. Een trainer kan door het inschakelen van een trainingsacteur beter het overzicht houden, van buitenaf observeren en zich concentreren op de regie.